Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί το μεγαλύτερο οργανωμένο πνεύμονα πρασίνου στον αστικό ιστό της Αθήνας, συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων, όταν το Hyde park στο Λονδίνο έχει έκταση 1.420 στρέμματα. Για να το συγκρίνουμε είναι 7 φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό κήπο. Θεωρείται λοιπόν, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης
Ο περιβαλλοντικός θησαυρός του Πάρκου και η σημασία του οικοσυστήματος του είναι γνωστά σε όλους μας. Πέρα όμως από την περιβαλλοντική σημασία το πάρκο προάγει την ευεξία και την οικολογική συνείδηση των επισκεπτών. Καθημερινά το επισκέπτονται εκατοντάδες συμπολίτες μας, καθώς επίσης και 10000 μαθητές οργανωμένα ετησίως.
Δεν θα αναφερθώ στο Ιστορικό της μορφής διοίκησης του πάρκου και στις παλινωδίες που το ακολουθούν από το 1848.
Θα αναφερθώ μετά το 2011 όπου το πάρκο αρχίζει να διοικείται από την Προσωρινή Διοίκηση του Μητροπολιτικού Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής, που τελεί υπό την εποπτεία του YΠEKA.
Τον Αύγουστο του 2012 οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερου και Ιλίου μαζί με τον ΑΣΔΑ επεμβαίνουν δυναμικά στο χώρο και με εργατικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, αποσοβούν βέβαιη καταστροφή. Η Προσωρινή Διοίκηση του Μητροπολιτικού Φορέα Ανάπλασης αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και παραιτείται.
Κύριοι συνάδελφοι το πρόβλημα είναι και διοικητικό και οικονομικό. H ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΚΗ μορφή διοίκησης για το πάρκο Τρίτση, Κηφισού και Ελαιώνα απέτυχε όπως είδαμε, μέσα σε μόλις ένα χρόνο.
Οι Δήμαρχοι Ιλίου, Αγ.Αναργύρων -Καματερού και ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ επισκέφτηκαν το ΥΠΕΚΑ, όπου εξέφρασαν τους φόβους τους για την τύχη του πάρκου και την θέλησή τους να αναλάβουν την σωτηρία του. Με ανακοίνωση του το ΥΠΕΚΑ δηλώνει ότι δεν θα αφήσει να οικειοποιηθούν το πάρκο οι Δήμοι. Μάλλον έχει κατά νου αξιοποίηση παρόμοια με αυτή τον Ελαιώνα.
Λύση θα αποτελούσε:
- Η άμεση εκκαθάριση των χρεών του πάρκου
- η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και η δημιουργία ενός διαβαθμηδικού φορέα που να διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα του και να αποτελείται από την αυτοδιοίκηση, με την συμμετοχή του ΑΣΔΑ και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
- Να γίνει οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας του πάρκου και
- η Ανάδειξη της οικολογική σημασία του πάρκου, ώστε να χαρακτηρισθεί ως νατουρα περιοχή από τη Ευρωπαϊκή Ένωση και να τύχει Ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Το Πάρκο για εμάς τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, που κατοικούμε στη δυτική Αθήνα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Η αυτοδιοίκηση έδειξε το τελευταίο διάστημα με την κατάληψη του πάρκου ότι μπορεί να το διαχειριστεί. Τα σημάδια βελτίωσης σε όλη την έκταση του είναι ορατά. Οι κινήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό είναι πραγματικά προς τη σωστή κατεύθυνση. Το πάρκο καθαρίστηκε, έργα συντήρησης και ανακατασκευής πραγματοποιήθηκαν, έγιναν εκδηλώσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Η αδιαφορία όμως της κεντρικής διοίκησης, η οποία θέτει κατ΄ επανάληψη σε κίνδυνο το πάρκο πρέπει να σταματήσει και να υπάρξει οριστική λύση στη διαχείριση και στη χρηματοδότηση του. Χαρακτηριστική ήταν η τελευταία διακοπή της ηλεκτροδότησης του Πάρκου, με άμεσο κίνδυνο για το πράσινο, για τη συντήρηση των λιμνών, αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών που το επισκέπτονται.
Για την δυτική Αθήνα το πάρκο αποτελεί ένα στοίχημα, το οποίο πρέπει να κερδηθεί, γιατί αυτό οφείλουμε να κάνουμε για τους συμπολίτες μας στη Δυτική Αθήνα, γιατί αυτό πρέπει να κάνουμε για την Αττική γενικότερα.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω, ότι πρέπει όλοι να συμβάλουμε ώστε να παραχωρηθεί το πάρκο εκεί που πραγματικά ανήκει, στην αυτοδιοίκηση, το συντομότερο δυνατόν.
Αφού όσο περνά ο χρόνος, τα προβλήματα συσσωρεύονται και ο κίνδυνος καταστροφής θα είναι ορατός ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η αυτοδιοίκηση έχει και το όραμα και το μεράκι για το πάρκο, πρέπει λοιπόν και η κεντρική διοίκηση να το αντιληφτεί και να το παραχωρήσει, σεβόμενη την αρχή της εγγύτητας στην επίλυση των προβλημάτων, μαζί πάντα με τους θεσμοθετημένους πόρους που αναλογούν στο πάρκο».