Προς:
Αξιότιμο Υπουργό
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Α. Λυκουρέντζο

Κοινοποίηση:
Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κ. Γ.Βουδούρη
Πρόεδρο ΙΦΕΤ κ. Γ. Χριστοδούλου
Αξιότιμο Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρό

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Καταρχάς σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας. Η Υγεία είναι αναμφισβήτητα εθνική υπόθεση, υποχρέωση του κράτους και ύψιστο δικαίωμα του πολίτη.

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω τις απαράδεκτες και αποτροπιαστικές συνθήκες που βιώνουν οι ογκολογικοί ασθενείς λόγω έλλειψης χημειοθεραπευτικών φαρμάκων (π.χ. δραστική ουσία ετοποσίδη). Τις τελευταίες μέρες το φαινόμενο έχει γίνει αποκρουστικό με τους ασθενείς να ελεημονούν, τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στα φαρμακεία για να βρουν το φάρμακο, που για πολλούς αποτελεί και την μόνη ελπίδα.

Ως Ιατρός έχω μάθει να ξεχωρίζω το μείζων από το έλασσον, το επείγον από το χρόνιο και ως Περιφερειακός Σύμβουλος να αφουγκράζομαι τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Θεωρώ λοιπόν, άνευ προηγουμένου αυτό που έχει συμβεί, αφού βάζει σε ακόμα δεινότερη θέση αυτούς τους συνάνθρωπους μας.

Σύμφωνα με την σύγχρονη θεραπευτική ογκολογία, η απαρέγκλιτη εφαρμογή του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή, απρόσκοπτη και επιτυχημένη έκβαση της πορείας του ασθενούς. Ωστόσο, σήμερα και αυτό ακόμα είναι πολυτέλεια, αφού πλέον στην χώρα μας δεν υπάρχουν σκευάσματα που να περιέχουν πρώτης γραμμής αντικαρκινικές δραστικές ουσίες. Συνεπώς, δεν εξασφαλίζεται η ποιότητα ζωής του πολίτη – ασφαλισμένου – ασθενή, αφού δεν τηρούνται τα προαναφερθέντα και με αυτό τον τρόπο καταλύεται η έννοια τόσο του πολυσυζητημένου εθνικού οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας, όσο της δημόσιας υγείας, όσο και του κράτους πρόνοιας.

Δυστυχώς, μετά την φτωχοποίηση που βιώνει ο λαός μας, τώρα στερείται και το πολυτιμότερο του αγαθό, που δεν είναι άλλο από την υγεία, με την λογική της μείωσης του κόστους. Σημειώνεται ότι τα φάρμακα που δίνονται στους ογκολογικούς ασθενείς έχουν τιμές που αρχίζουν από τα 13,50 ευρώ τα 100mgr. Τελικά η ανθρώπινη ζωή φαίνεται να είναι φθηνότερη και από τα 14 ευρώ του υπουργείου που θέλει να λέγεται «κοινωνικής αλληλεγγύης».

Κύριε Υπουργέ ελπίζω ότι εσείς ο ίδιος θα θελήσετε να αποκαταστήσετε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή η μεγάλη ομάδα των συνανθρώπων μας, γιατί όπως αντιλαμβάνεσθε είναι και θέμα αξιοπρέπειας. Θα ήταν βέβαια, όχι μόνο σκόπιμη αλλά και επιβεβλημένη, η ανάγκη αναζήτησης ευθυνών για το πώς φτάσαμε στο σημείο τα ογκολογικά νοσοκομεία να στερούνται τα βασικά τους μέσα, δηλαδή τα αντίστοιχα φάρμακα.

Ελπίζω ότι θα πράξετε τα δέοντα και ας είναι αυτή η τελευταία φορά που παρατηρείται τόσο βαριά αρρυθμία στην υγεία.

Με εκτίμηση.
Αλέξανδρος Σαμόλης
Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής – Ιατρός.