Η 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δεν είναι απλά μια ημέρα ευαισθητοποίησης, αλλά μια ημέρα διεκδίκησης. Διεκδίκησης γιατί λόγω της οικονομικής κρίσης γίνονται αναίτιες και απαράδεκτες περικοπές σε επιδόματα, συντάξεις, φάρμακα, θεραπείες, αναπηρικά βοηθήματα και χρηματοδοτήσεις κέντρων ειδικής αγωγής. Είναι γεγονός ότι οι ευθύνες των προσώπων που υπηρετούν την κοινωνία από δημόσιες θέσεις είναι πολύ μεγάλες.

Δραματικά είναι και τα στοιχεία που δείχνουν ότι πολλά άτομα με αναπηρία δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως η ειδική αγωγή, με τον αριθμό να αυξάνει περισσότερο στις αναπτυσσόμενες περιοχές.

Έχει υπολογισθεί ότι σχεδόν το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού εμφανίζει κάποιου είδους αναπηρία. Δηλαδή, υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με αναπηρία. Σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια έκθεση για την αναπηρία το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται άμεσα από αυτήν, όπως τα μέλη των οικογενειών των ατόμων με αναπηρία και οι άνθρωποι που τους φροντίζουν.

Απαιτείται μια νέα αρχή μέσα από μια συλλογική προσπάθεια για να πετύχουμε ίσες ευκαιρίες για όλους, με στόχο τη βελτίωση τόσο της ποιότητας ζωής, όσο και της εργασίας των ατόμων με αναπηρία.

Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι ακόμα μακρύς και προτεραιότητα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Προγράμματος Πολιτικής για την Αναπηρία.

Είναι υπόθεση όλων μας, να συμβάλλουμε στην προώθηση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική ζωή, με αξιοπρέπεια και ισότητα, αφού το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας ας αρχίσουμε όλοι μαζί με σύνθημα «Η θέληση νικά την αναπηρία».